Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου

Βρισκόμαστε στα 1982 και το όνομα της Καλαμαριάς ακούγεται πανελληνίως, μέσα από τη φωνή του Μανώλη Αγγελόπουλου…. «Πήρε φωτιά η Καλαμαριά» τραγουδά σε στίχους του Θεσσαλονικιού Κώστα Λιβανού και μουσική του επίσης βορειοελλαδίτη μπουζουξή Θόδωρου Καμπουρίδη, η καταγωγή του οποίου προέρχεται από τον Μακρύγιαλο Πιερίας. Το τραγούδι ηχογραφείται με την ενορχήστρωση του Νέστορα Δάνα και συμπεριλαμβάνεται στον προσωπικό δίσκο του Αγγελόπουλου «Μας χωρίζει η ζωή» που κυκλοφορεί από την εταιρεία Music Box (πρώην Pan Vox και μετέπειτα ΜΒΙ). Είναι εμφανείς οι ανατολίτικες επιρροές τόσο στη σύνθεση όσο και στην ενορχήστρωση. Είναι γνωστό άλλωστε πως και ο ίδιος ο Αγγελόπουλος ήταν λάτρης της ανατολίτικης μουσικής.
Όπως μας πληροφορεί ο φίλος του τραγουδιστή και συγγραφέας Τάσος Καραΐσκος: «Ο Μανώλης είχε στενούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη. Ήταν πάρα πολύ αγαπητός εκεί. Θα έλεγα ότι στην συμπρωτεύουσα λατρεύτηκε και δοξάστηκε όσο κανείς. Με την “Καλαμαριά” έκανε πάταγο…» (1)
Το 1983 το τραγούδι ακούγεται, μεταξύ πολλών άλλων, στη μεγάλη συναυλία του Αγγελόπουλου στο Λυκαβηττό, της οποίας η μετάδοση από την κρατική τηλεόραση θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από δημοσιογράφους, αυτόκλητους υπερασπιστές της –δήθεν- κουλτούρας….


Ο Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 2 Απριλίου 1989 σε ηλικία 50 ετών. Είχε γεννηθεί το 1939 στην Καβάλα από γονείς τσιγγάνους. Ποτέ δεν ντράπηκε και δεν έκρυψε τη ράτσα του, για την οποία δήλωνε πάντα περήφανος. Πλήθος απλού αλλά και καλλιτεχνικού κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία του στις 5 Απριλίου 1989 στο Γ’ νεκροταφείο Αθηνών…
Η «Καλαμαριά» δεν έλειψε ποτέ τόσο από τα χείλη του κόσμου, όσο και από τις δεκάδες συλλογές τραγουδιών που κυκλοφόρησαν στο πέρασμα του χρόνου….
Το 1996 ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας έγραφε σχετικά:

«Ένας νεότερος ύμνος στη γυναικεία ομορφιά της σαλονικιώτικης συνοικίας που σαφώς περνάει μέσα από τον λαϊκό ήχο “νυχτερινής πίστας” της εποχής…» (2)


Πηγές:
1)Tάσος Καραίσκος «Μανώλης Αγγελόπουλος, Ο Μεγάλος Τσιγγάνος…όπως τον γνώρισα» (εκδόσεις «Ατραπός» 2001)
2) Cd «Καρντάση μ’ τραγουδάς-Τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη» (επιμέλεια Γιώργος Τσάμπρας / Lyra-Δίφωνο 1996)

 

https://www.youtube.com/watch?v=6NYVXZxtcbc

DMC Firewall is a Joomla Security extension!