Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 επιλέγει για την φετινή του διοργάνωση να επικεντρωθεί στη θεματική των ηρώων και του ηρωικού παραδείγματος με μία διάθεση ενδοσκόπησης απέναντι στην ιστορική αφήγηση, το αρχαιολογικό απόθεμα, τις αποτυπώσεις του εθνικού φαντασιακού και τις προεκτάσεις που προσφέρει η σύγχρονη εικαστική έκφραση μέσα από τη διαπραγμάτευση υλικών και συμβολικών ιχνών του παρελθόντος. Οι λόγοι που πρόκριναν αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο σχετίζονται άμεσα με την παρούσα συγκυρία, η οποία αποτελώντας μία δομική κρίση, έχει αγγίξει κάθε επίπεδο κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού συγκείμενου και έχει εκδηλωθεί παράλληλα και ως γενικευμένη σύγχυση και διαπάλη εννοιών, αξιών και αφηγήσεων. Βιώνοντας μία μεταιχμιακή περίοδο δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τις συνέπειες της επικείμενης –ή εν εξελίξει– μετάβασης, με άλλα λόγια για το ιστορικό κατώφλι που καλούμαστε να διαβούμε, για το πώς θα μας βρει η άλλη του πλευρά, για τις αποσκευές που φέρουμε μαζί και αυτές που ενδεχομένως αφήνουμε πίσω. Πολύτιμες ύλες, πολύτιμες μνήμες, σπουδαίοι καιροί, καιροί κρίσης και απόκρισης. Η ένταση με την οποία εκφράζεται η ιστορική μνήμη δεν έρχεται παρά σαν αντανακλαστικό στην οξυμένη αμνησία και η επίκληση της εθνικής ενότητας –και της συλλογικής αυτοθυσίας– βρίσκεται να συνεπικουρείται αψήφιστα από τις επιταγές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε αυτό το σταυροδρόμι, οι πολυδιάστατοι τρόποι με τους οποίους οι ηρωικές μορφές έχουν κληροδοτηθεί, μεταφραστεί και αποκρυσταλλωθεί στο δημόσιο χώρο και στο συλλογικό φαντασιακό, είτε για να συγκροτήσουν εθνικές αφηγήσεις είτε για να νομιμοποιήσουν επιμέρους σκοπιμότητες αλλά και συστήματα αξιακά και ιδεολογικά, θα μας απασχολήσουν εξίσου με τις εικαστικές τους αναπαραστάσεις και αποκαθηλώσεις, σε μια εποχή που η σύγχρονη τέχνη έχει προ πολλού ρευστοποιήσει τα όρια της δικής της ταυτότητας και των ποικίλων μέσων με τα οποία επαναδιαπραγματεύεται κυρίαρχες, απωθημένες, διαφιλονικούμενες και εξορισμένες μνήμες. 

Διατυπωμένο περισσότερο ως ερώτημα παρά ως αίτημα ή κατάφαση το I Need A Hero θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα πείραμα κάτω από πραγματικές συνθήκες. Προσκαλώντας καλλιτέχνες να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σύνολα εικαστικής έκφρασης μέσα από ατομικές εκθέσεις, αλλά και να παράγουν νέα έργα σε συνεργασία με την επιμελητική ομάδα του Κόδρα –και πάντα συνεχίζοντας εμφατικά τον θεσμό του Fresh για τους νέους δημιουργούς– δεν αξιώνουμε τίποτα παραπάνω από το να αφήσουμε το δικό μας συλλογικό αποτύπωμα, μία ακόμη πολύτιμη ύλη ανάμεσα στις άλλες.

Δημήτρης Μιχάλαρος - Διευθυντής / Κεντρικός Επιμελητής Πεδίου Δράσης Κόδρα
Ανθή Αργυρίου - Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Παναγής Κουτσοκώστας - Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα


Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ “Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014” ξεκινούν με τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 και το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 2014
“I NEED A HERO - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς”


07/09/ - 20/09/2014 Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1 Λιμάνι: Cyber Art Space
Συνέντευξη τύπου από τους επικεφαλής του φεστιβάλ και έναρξη της διαδικτυακής έκθεσης σύγχρονης τέχνης “Cyber Art Space” (http://cyberartspace.net).

12/09 - 28/09/2014 Κοιτώνες πρώην στρατοπέδου Κόδρα: “I Need A Hero - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς”.


 Εγκαίνια Κεντρικής Έκθεσης της φετινής θεματικής με έργα των: Γιώργος Αγγελόπουλος, Χρήστος Βαγιάτας, Χρύσα Βαλσαμάκη, Άκης Καράνος, Κλεομένης Κωστόπουλος, Ορέστης Λάζος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακαρμέζης, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Βούλα Φρασιόλα.

 Έργα από το Residency των καλλιτεχνών: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Εριφύλη Μπάλλα, Ράνια Μπέλλου, Κώστας Χριστόπουλος.


 Ατομικές εκθέσεις της κεντρικής θεματικής “I Need A Hero - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς” των καλλιτεχνών: Ράνια Μπέλλου και Κώστας Χριστόπουλος.

 Performance στις 12/09/14 με τίτλο «Θεσσαλονίκη Ανάμεσα» από την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κεντρική συντονίστρια την Αγγελική Αυγητίδου.

Επιμέλεια εκθέσεων:
Δημήτρης Μιχάλαρος - Διευθυντής / Κεντρικός Επιμελητής Πεδίου Δράσης Κόδρα
Ανθή Αργυρίου - Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Παναγής Κουτσοκώστας - Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα

12/09 - 28/09/2014 Διοικητήριο πρώην στρατοπέδου Κόδρα: “I Need A Hero - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς”.
Ομαδική έκθεση των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια του Βασίλη Βασιλακάκη, λέκτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., κείμενο έκθεσης από τον κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Ξενή Σαχίνη.


13/09/2014 Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”: Συνέδριο «Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική: Ζητήματα Ύλης».
Το διεθνές συνέδριο του Πεδίου Δράσης Κόδρα με θέμα την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης και τις πολιτικές και φιλοσοφικές διαστάσεις της με κεντρικούς ομιλητές τους καλλιτέχνες: Kalos & Klio, Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργο Τσεριώνη, Richard Whitlock και τους επιμελητές: Δάφνη Δραγώνα, Mirjana Dragosavljević, Παναγή Κουτσοκώστα, Δημήτρη Μιχάλαρο, Vladiya Mihaylova με κεντρική συντονίστρια την Ιστορικό Τέχνης και Προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα.


14/09-05/10/2014 Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης & Λουτρά Παράδεισος “Μπέη Χαμάμ”: “I Need A Hero - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς”.

Ατομικές εκθέσεις της κεντρικής θεματικής “I Need A Hero - Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς” των καλλιτεχνών: Αλέξανδρος Κακλαμάνος (Λουτρά Παράδεισος) και Εριφύλη Μπάλλα (Αρχαία Αγορά).

Επιμέλεια εκθέσεων:
Δημήτρης Μιχάλαρος - Διευθυντής / Κεντρικός Επιμελητής Πεδίου Δράσης Κόδρα
Ανθή Αργυρίου - Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Παναγής Κουτσοκώστας - Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα


17/09 - 04/10/2014 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Kodra Fresh “Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!”
Ομαδική έκθεση 34 νέων και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών γύρω από την θεματική “Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!”
Επιμέλεια:
Ανθή Αργυρίου - Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Παναγής Κουτσοκώστας - Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα

01/2015 - 03/2015 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Kalos & Klio

Our website is protected by DMC Firewall!