Όταν, το 2012, διοργανώθηκε για πρώτη φορά η Λογοτεχνική Σκηνή, αυτό έγινε προκειμένου ο Δήμος Καλαμαριάς να συμμετάσχει στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος. Δοκιμάστηκε λοιπόν τότε, με επιτυχία όπως αναγνωρίστηκε, ένα υβρίδιο μεταξύ συνεδρίου και λογοτεχνικού φεστιβάλ, με εισηγήσεις για τη λογοτεχνική ιστορία της πόλης από το 1912 μέχρι το 2012, με προβολές, αναγνώσεις και μουσική.
Ήδη από πέρυσι, που δεν υπήρχε πια η δέσμευση της εκατονταετίας, χάρη και στην απόφαση του Δήμου Καλαμαριάς να συνεχιστεί αυτό το φεστιβάλ στο πλαίσιο του δραστήριου και ανήσυχου «Παρά θίν’ αλός», πλάι στους ήδη υπάρχοντες άξονες για τη μουσική και τα εικαστικά, η Λογοτεχνική Σκηνή εξελίχθηκε σε ένα καθαρόαιμο λογοτεχνικό φεστιβάλ που θα έχει συνέχεια στον χρόνο και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό που αγαπάει τη λογοτεχνία και τη δημόσια ανάγνωσή της, όπως αγαπά και να γνωρίζει από κοντά τους δημιουργούς της. Οι δύο προηγούμενες χρονιές της Λογοτεχνικής Σκηνής σημείωσαν, νομίζω, εντυπωσιακή ―και για τους ίδιους τους διοργανωτές― επιτυχία και βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τη λογοτεχνική κοινότητα όσο και από φιλαναγνωστικό κοινό, μολονότι η χρονική διάρκεια κάθε βραδιάς υπερέβαινε τις τρεις ώρες. Ας μου επιτραπεί να πω ότι, παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα, όσα επιτρέπει ο συμπιεσμένος και φέτος προϋπολογισμός του Δήμου, το λογοτεχνικό αυτό φεστιβάλ ―το μόνο σημειωτέον που οργανώνεται στην Ελλάδα από δημόσιο φορέα, και πάντως όχι από κάποιον κεντρικό δήμο― έχει βρει τη θέση του στον χάρτη των εγχώριων φεστιβάλ, θέση που προσδοκώ ότι θα εδραιώνει από χρόνο σε χρόνο.

Φέτος, στην κεντρική διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής (που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς, στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, με ώρα έναρξης 19.30 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό), συμμετέχουν 30 και πλέον συγγραφείς. Πρόκειται για καταξιωμένους ποιητές (όπως ο Μιχάλης Γκανάς, ο Διονύσης Καρατζάς, ο Γιώργος Μαρκόπουλος και η Δήμητρα Χριστοδούλου, που έρχονται από την Αθήνα και την Πάτρα) αλλά και για γνωστούς και νεότερους συγγραφείς από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Έδεσσα, την Καβάλα και την Κατερίνη). Μεταξύ των νεότερων είναι και συγγραφείς που έχουν εκδώσει μόλις ένα βιβλίο, ή δεν έχουν εκδώσει ακόμη κείμενά τους, ή εμφανίζονται για πρώτη φορά• συμμετέχουν όμως στο φεστιβάλ επειδή υποχρέωση ενός Δήμου είναι, μεταξύ άλλων, να δίνει βήμα από το οποίο να παρουσιάζονται και νέοι δημιουργοί, αυτοί που θα αποτελέσουν το μέλλον της λογοτεχνίας.
Αναλυτικά, στη φετινή Λογοτεχνική Σκηνή θα πάρουν μέρος και θα διαβάσουν ποιήματα και μικρά πεζά τους οι (όπου δεν αναφέρεται τόπος διαμονής εννοείται η Θεσσαλονίκη): Ένο Αγκόλι, Ρούλα Γεωργακοπούλου (Αθήνα), Κυριάκος Γιαλένιος, Μιχάλης Γκανάς (Αθήνα), Ειρήνη Γκόλτσιου (Κατερίνη), Άννα Γούλα, Άγγελος Ευθυμιάδης, Αρίστη Ζαΐμη, Γιάννης Καισαρίδης (Βέροια), Διονύσης Καρατζάς (Πάτρα), Γιώργος Κασαπίδης (Δράμα), Άννα Κουστινούδη, Στάθης Κοψαχείλης, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Σπύρος Λαζαρίδης, Γιώργος Μαρκόπουλος (Αθήνα), Τζένη Οικονομίδου, Δημήτρης Πέτρου (Δράμα), Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου, Θοδωρής Ρακόπουλος, Κρίτων Σαλπιγκτής, Σάκης Σερέφας, Θοδωρής Σαρηγκιόλης (΄Εδεσσα), Ζήσης Σαρίκας, Ντον Σκόφιλντ, Βαγγέλης Τασιόπουλος, Καίτη Στεφανάκη, Βασίλης Τσιαμπούσης (Δράμα), Τέλλος Φίλης, Κοσμάς Χαρπαντίδης (Καβάλα), Κώστας Χατζηκυριάκου, Ιγνάτης Χουβαρδάς, Δήμητρα Χριστοδούλου (Αθήνα).
Τις αναγνώσεις αδημοσίευτων κυρίως λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνουν χορός, μουσική και μεικτές δράσεις: τις τρεις περφόρμανς, που φέτος είναι αφιερωμένες στον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου, έχουν αναλάβει ο Χάρης Πεχλιβανίδης και οι θεατρικές ομάδες «Ακτίς Αελίου» και «Αrs Moriendi».
Στα μουσικά μέρη: Κώστας Βόμβολος, Παντελής Θεοχαρίδης, Γιώργος Καζαντζής, Δημήτρης Μαραμής, Γαβριήλ Νικάκος, Γιάννης Τσολακίδης, Νικίας Φονταράς.
Ας ληφθεί υπόψη ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανωθεί και ο (νεανικός) ποιητικός διαγωνισμός «Τhess Poetry Slam? 2014», λεπτομέρεις για τον οποίο θα ανακοινωθούν προσεχώς.


Τη Λογοτεχνική Σκηνή συντονίζει ο Γιώργος Κορδομενίδης.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!