Το Θέατρο Σοφούλη φιλοξενεί την ¨Απίστευτη ιστορία¨, μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Φίλιπ Ρίντλει, Fairytale Heart, σε μετάφραση και διασκευή του Κρίτωνα Ζαχαριάδη.

 

Ένα σύγχρονο παραμύθι που μας εξιστορούν για πρώτη φορά ο Στεφάν και η Ελίζα...

Μια σύγχρονη ιστορία δυο νέων, τους οποίους και παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή της αλλόκοτης γνωριμίας τους, έρχεται να μας αποδείξει πως δεν υπάρχουν στερεότυπα και συστατικά για την αληθινή αγάπη.

Έχοντας την ικανότητα να ζουν τη ζωή τους αληθινά, πλάθοντας το δικό τους παραμύθι, πολλές φορές μπερδεύονται και οι ίδιοι για το πότε αρχίζει η πραγματικότητα και πότε τελειώνει ο μύθος της συγκίνησης, της παρεξήγησης, του γέλιου μα και του απρόσμενου έρωτα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ζαρδαβάς Μάριος και Κάτια Παπαιωάννου
Σκηνοθεσία: Ζαχαριάδης Κρίτωνας
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Νικόλτσης Βασίλης
Σκηνογραφία: Χρυσογονίδου Μαριαλένα, Στογιάννης Γιώργος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Μουσική Επιμέλεια: Χατζηκιάν Σταύρος

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Θεσσαλονίκη
Από τις 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Τιμή εισητηρίου: 10 και 8 ευρώ (μειωμένο)
Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 423925

 

Συνέντευξη του Κρίτωνα Ζαχαριάδη στη Φωτεινή Γιολτζίδου

Ποιά είναι η ¨απίστευτη ιστορία¨ που θα μας παρουσιάσετε στο Θέατρο Σοφούλη;

Η «Απίστευτη Ιστορία» είναι ένα θεατρικό που μας εξιστορεί την ιστορία δύο διαφορετικών χαρακτήρων, δύο διαφορετικών νέων, του Στεφάν και της Ελίζας. Απίστευτη όμως την καθιστούν, οι εκ διαμέτρου διαφορετικοί χαρακτήρες τους, ο αναπάντεχος τρόπος γνωριμίας τους και ο ανορθόδοξος τρόπος έλξης μεταξύ τους. Μια ιστορία ρομαντική, συγκινητική, διδακτική, ευτράπελων καταστάσεων που δεν αγγίζει μόνο το νεανικό κοινό άλλα όσους καταφέρνουν να βλέπουν με τα μάτια των νέων.

Πόσα στοιχεία αλλάξατε από το πρωτότυπο κείμενο του Φίλιπ Ρίντλει και για ποιο λόγο;

Όταν διάβασα το κείμενο του Φίλιπ Ρίντλει πραγματικά με συγκίνησε ο αλλόκοτος τρόπος γνωριμίας δύο νέων παιδιών κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έτσι παίρνοντας αυτό σαν ιδέα αποφάσισα να πατήσω επάνω της και να γράψω και εγώ τη δική μου ιστορία με δύο άλλους νέους, οι οποίοι γνωρίζονται όντως σε ένα αναπάντεχο μέρος, έχοντας όμως να μας εξιστορήσουν τη δικιά τους ζωή.

Ποιός είναι για εσάς ο ορισμός της ¨αληθινής αγάπης¨;

Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχουμε δύο πολύ σημαντικές, εξέχουσας σημασίας, λέξεις για να εκφράσουμε την έλξη που νοιώθουμε προς το συνάνθρωπο μας. Αγάπη και Έρωτα. Ο Έρωτας θεωρώ πως είναι κτητικός, δυνατός και ζητάει ανταπόκριση, ενώ η Αγάπη είναι άδολη και ανυπόκριτη. Άρα, το να αγαπάς αληθινά για μένα σημαίνει συναισθήματα αγνά δίχως ανταλλάγματα από ανθρώπους που σου αποπνέουν εμπιστοσύνη, κατανόηση και πίστη. Έτσι ακριβώς γνωρίστηκαν και ίσως αγαπήθηκαν ο Στεφάν και η Ελίζα.

Υπάρχουν στερεότυπα στην αγάπη, το 2014;

Δε νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος για να απαντήσω. Παρ’ όλα αυτά, σε μια εποχή αυτοματοποίησης, έντονης ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης και μιμητισμού, δυστυχώς όλες οι αρχές και τα συναισθήματα περνάνε μέσα από αυτό τον τρόπο. Μετά λύπης μου διαπιστώνω πως όσο διαφορετικές και να είναι οι ιστορίες του κάθε ανθρώπου, αυτός ο τρόπος ζωής που μας έχει επιβληθεί, μονάχα στερεοτυπική μπορεί να θεωρήσει την αγάπη.

Όσο περνούν τα χρόνια και η ανθρωπότητα κοιτάει μπροστά, πιστεύετε ότι η έννοια της αγάπης προοδεύει ή οπισθοχωρεί;

Όσο υπάρχει άνθρωπος θα υπάρχει και αγάπη, εφόσον είναι ένα συναίσθημα αναγκαιότητας επίκτητο ή μη. Αγάπη πάντα θα υπάρχει, η οποία και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής. Δεν μπορώ να γνωρίζω μελλοντικά τους τρόπους εξέλιξής της αλλά προσωπικά πιστεύω ότι οι πιο πολλοί την βιώνουν ταχυφαγικά, αφηνόμενοι στους πρώτους ενθουσιασμούς, εντυπώσεις και τα κοινωνικά πρέπει.

Πόσο καλό κάνει στον άνθρωπο η φαντασίωση και το παραμύθι;

Και η φαντασία άλλα και η φαντασίωση, σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με την ηλικία, θεωρώ πως κάνουν καλό σε μία σχέση γιατί την ανανεώνουν και την ταξιδεύουν προσφέροντάς της ξεχωριστές διαδρομές. Όσον αφορά το παραμύθι, καλό είναι να το αφηγούμαστε, να το διαβάζουμε, να το παρακολουθούμε σε θέατρο και κινηματογράφο, άλλα όχι να το χρησιμοποιούμε για να προσφέρουμε τα γεγονότα με αυτό το τρόπο στο συνάνθρωπο μας, σαν ψέμα.

Προτιμάτε το θέατρο που μας δείχνει την πικρή πραγματικότητα της ζωής ή το θέατρο που μας ταξιδεύει μακριά από αυτήν;

Και τα δύο είναι αναγκαία. Και η πραγματικότητα, όποια και αν είναι αυτή, άλλα και η φυγή της καθημερινότητας. Το πρώτο γιατί μας δείχνει τις δυσκολίες της ζωής και το τί πρέπει να αποφεύγουμε και το δεύτερο γιατί υπάρχουν φορές της απόλυτης φυγής από τη ρουτίνα των τετριμμένων.

Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Όπως ίσως γνωρίζετε οι παραστάσεις που ανεβάζω απευθύνονται κυρίως στα νεανικά κοινά. Έτσι μετά το τέλος του εγχειρήματος της «Απίστευτης Ιστορίας», θα ξανανεβάσω τον «Ενήλικο Πρίγκηπα» για δεύτερη χρονιά, μιας και στο Ράδιο Σίτυ όπου το πρωτοανέβασα είχε κάνει επιτυχία. Είναι μια παράσταση βασισμένη στο σωματικό θέατρο. Παράλληλα, διοργανώνω και προετοιμάζω για τέταρτη χρονιά το Πανευρωπαικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «FILME» (Πληροφορίες στη διεύθυνση www.filme.gr) και τέλος, μετά τα Χριστούγεννα, ξεκινώ γυρίσματα στη σατυρική εκπομπή του ALPHA, «Ελληνοφρένεια».

Our website is protected by DMC Firewall!