Τα Χριστούγεννα, μια ιστορία ουσίας έρχεται στο Θέατρο Αυλαία και μας μεταφέρει το μήνυμα αγάπης των γιορτινών αυτών ημερών. Ο ταλαντούχος Μιχάλης Συριόπουλος δημιουργεί τη θεατρική διασκευή “Τα Χριστούγεννα του μπάρμπα-Ιωσήφ” βασισμένη στο διήγημα του Τολστόι “Μια ξεχωριστή μέρα στη ζωή του μπάρμπα-Πανώφ» και υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους και θα μεταδώσει τη μαγική ατμόσφαιρα των εορτών.

Ένας ηλικιωμένος τσαγκάρης που ζει με τις αναμνήσεις του, ανακαλύπτει την αξία του να προσφέρεις, μέσα από μερικές απροσδόκητες συναντήσεις την ημέρα των Χριστουγέννων. Από την απόγνωση, τη νοσταλγία και τη φτώχεια, ο μπαρμπα-Ιωσήφ θα ανακαλύψει ότι πραγματικά μόνος είναι όποιος δεν αγαπά.
Οι ηθοποιοί φορώντας μάσκες, μας αποκαλύπτουν μέσα από μια ευαίσθητη και συγκινητική ιστορία το όμορφο πρόσωπο της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Συριόπουλος
Διασκευή: Μιχάλης Συριόπουλος
Διανομή: Κατερίνα Γραμμενίδου, Δόμνα Χουρναζίδου, Γιάννης Μαυρόπουλος.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
20-23, 26-30 Δεκεμβρίου 2014 & 1-4 Ιανουαρίου 2015
(Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 8€, Μειωμένο 6€

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
2310237700
www.avlaiatheatre.gr


«Τα Χριστούγεννα του μπάρμπα Ιωσήφ», στο Θέατρο Αυλαία. Συνέντευξη του Μιχάλη Συριόπουλου στη Φωτεινή Γιολτζίδου

Μιλήστε μας για το σκηνικό και την υπόθεση του έργου.
Ένας γεροτσαγκάρης που ζει με τις αναμνήσεις του με τα πατζούρια του κλειστά, χαμογελαστός, ευγενικός αλλά χωρίς να προσέχει τους γύρω του, την ημέρα των Χριστουγέννων διαβάζει την ιστορία της γέννησης του Χριστού και εύχεται να’ ρθει ο Ιησούς σπίτι του. Βλέπει λοιπόν στον ύπνο του τον Χριστό, ο οποίος του υπόσχεται πως θα’ ρθει, τον προτρέπει να ανοίξει τα πατζούρια και να τον περιμένει... εκεί είναι που ξετυλίγεται μια ανθρώπινη ιστορία. Όσον αφορά το σκηνικό, δε θα μπορούσε απ' το να είναι ένα παραμυθένιο πατζουρόσπιτο.
Όλες οι ιστορίες των Χριστουγέννων μιλούν για το κλασικό μήνυμα της αγάπης. Ποια άλλα μηνύματα κοινωνείτε μέσω της παράστασης;
Τι θα βλέπαμε άραγε αν ανοίγαμε τα πατζούρια κι επιτέλους παρατηρούσαμε τι γίνεται γύρω μας;... πόνο; φτώχεια; πλούτη; μοναξιές; κι αφού τα παρατηρούσαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε; τι θα πει άραγε αγάπη;.. τέτοια ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε μέσα απ' την παράσταση. Αν καταφέρουμε και τα κάνουμε μηνύματα, θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής.
Ποιά είναι η αλληγορία των μασκών στην παράσταση;
Ήθελα να κάνω μια παράσταση που θα μαγευτώ εγώ ο ίδιος πρώτα. Η εικόνα είναι πολύ σημαντική σ' ένα παραμύθι κι όταν παντρεύεται με την αλήθεια τότε γίνεται σιωπή στην πλατεία, όσα παιδιά κι αν υπάρχουν. Στόχος μου ήταν να δώσω όγκο στους 3 υπέροχους ηθοποιούς -οι 2 εκ των οποίων είναι μαθητές μου στη θεατρική ομάδα ΛΟΓΕΙΟΝ- όπως και να θυμίζει αυτό που βλέπω animation, τόσο απ' τις κινήσεις τους όσο κι απ' το πρόσωπό τους, άρα η μάσκα ήταν απαραίτητη.
Το ότι τα θέατρα παραδοσιακά γεμίζουν με κόσμο αυτή την περίοδο του χρόνου, σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι θεατές ευαισθητοποιούνται ως προς την αγάπη, τη συνεισφορά και την αλληλεγγύη;
Το ότι τα θέατρα γεμίζουν με κόσμο αυτήν την περίοδο για μένα σημαίνει πως δίνουν απ' το υστέρημά τους για να γιορτάσουν. Γιορτή είναι το θέατρο, όπου δυστυχώς δεν μπορούν να παραβρίσκονται όλοι, όσο κι αν το θέλουν, όσο κι αν χαμηλώσει το εισιτήριο. Το θέμα είναι ο κόσμος, όταν φεύγει απ' τις παραστάσεις να κουβαλάει κάτι απ' αυτές.
Φεύγοντας από τη θεωρία, πώς πραγματώνεται η έννοια της προσφοράς μέσα στη σημερινή κοινωνία;
Έχει τόσο πόνο εκεί έξω που αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα αφτιά μας. Είναι τόσο δύσκολες οι εποχές που οφείλουμε να ακουμπήσουμε ο ένας στον άλλο. Η χαρά, η προσφορά και η θυσία κρύβονται ακόμα και σε πολύ μικρά κι ασήμαντα πράγματα… ας ανοίξουμε τα πατζούρια μας λοιπόν όσο σφραγισμένα κι αν είναι.

Our website is protected by DMC Firewall!