Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 19.30 "Οι μάγισσες του Σάλεμ"

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 19.30 "Ο καθηγητής Αννίβας"

 

ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΕΜ

Ιστορική 1996 |
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ν.Χάιτνερ με τους: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Γουινόνα Ράιντερ, Τζόαν Άλεν, Πολ Σκόφιλντ
Στο Σάλεμ του 1692 μια παρέα αθώων κοριτσιών κατηγορούνται από τη θρησκόληπτη κοινότητα ότι είναι μάγισσες.
Συνοπτική κριτική
Πρόκειται για μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία, που το 1953 ενέπνευσε στον Άρθουρ Μίλερ ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο, µε συγκεκριμένες συμβολικές αναφορές στο κλίμα της καχυποψίας και της τρομοκρατίας που επιβλήθηκε από την περιβόητη επιτροπή Μακάρθι και το σύγχρονό της «κυνήγι μαγισσών», ενάντια στην αριστερή και προοδευτική διανόηση

* Πολλαπλή ερμηνεία
Οταν ο Αρθουρ Μίλερ επισκέφθηκε το 1951 το Σάλεμ και μελέτησε τις δικογραφίες, διαπίστωσε, όπως αναφέρει στην Αυτοβιογραφία του, πως το φαινόμενο είχε εντυπωσιακές ομοιότητες με τις δραστηριότητες της μακαρθικής Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών. Το κοινό τους θεατρικό στοιχείο ήταν η τελετουργικότητα, που συνέδεε το Σάλεμ του 1692 με την Ουάσιγκτον του 1950. Και στις δύο περιπτώσεις οι κατήγοροι γνώριζαν εκ των προτέρων ποιες ομολογίες θα έπρεπε να αποσπάσουν από τους κατηγορούμενους προκειμένου να επιτύχουν τον αντικειμενικό τους σκοπό, που δεν ήταν άλλος από τη δημόσια παραδοχή της ενοχής των υποδίκων.


ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΝΙΒΑΣ


ΖΟΛΤΑΝ ΦΑΜΠΡΙ
Ηθοποιοί:
Έρνο Σάμπο (Μπέλα Νιούλ)
Μάνι Κις (κυρία Μπέλα Νιούλ)
Ζόλταν Μακλάρι (Μαντζάκ)
Λάζλο Μενάρος (Τόροκ)

Σενάριο: Ζόλταν Φάμπρι, Ίστβαν Γιάνες
Φωτογραφία: Πέτερ Ζακσάνι
Μουσική: Ζντένκο Ταμάσι
Το κοινωνικό είναι και γίγνεσθαι καθρεπτίζεται πάντα πάνω στον κινηματογράφο. Έτσι από το 1956 και εντεύθεν ο ουγγρικός κινηματογράφος ανθεί. Πρωτεργάτης τούτης της ανανεωτικής τάσεως είναι ο σκηνοθέτης Ζόλταν Φάμπρι. Το κεντρικό πρόσωπο στο έργο είναι ένας καθηγητής λατινικών που έχει την προσωνυμία Αννίβας, στη δεκαετία του '30 (φασιστικό καθεστώς). Ο φασιστικός περίγυρος εξαναγκάζει τον αντικομφορμιστή καθηγητή στο συμβιβασμό. Ο συντηρητικός περίγυρος δεν ανέχεται παρεκκλίσεις από τους κοινά αποδεκτούς κανόνες - ο καθηγητής δεν βρίσκει στήριγμα πουθενά.
Εκπληκτική ταινία (κινηματογράφος των υπονοούμενων). Το τέλος της αποτελεί μια απ' τις τρεις καλύτερες σκηνές του κινηματογράφου. Μην ξεχνάτε: Ο φασισμός δεν έχει την ανάγκη φασιστικού κόμματος, αλλά πλανάται αδιαλείπτως στην καθημερινή ζωή (Μιχαήλ Ρομ).
Ζόλταν ΦΑΜΠΡΙ (1917-1994)
Ούγγρος σκηνοθέτης. Σπούδασε ζωγραφική και υποκριτική στη Βουδαπέστη, και δούλεψε σαν σκηνογράφος και σκηνοθέτης θεάτρου. Ηγήθηκε του νέου ρεύματος του Ουγγρικού κινηματογράφου, μετά τα γεγονότα του 1956. Έκανε ιστορικό και πολιτικό σινεμά, πλάθοντας τις ιστορίες του σε κρίσιμες και ταραχώδεις εποχές. Επιλεγμένη φιλμογραφία: Ο καθηγητής Αννίβας (1956), Οικογένεια Τοτ (1969), Οι δούλες του θεού (1970), Η πέμπτη σφραγίδα (1977).

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd