Σε σχέση με την καταγγελία της ΡΕΚΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Ιουνίου 2015 για την ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων και ξερών κλαδιών στην περιοχή της Εθνικής Σχολής Δικαστών (δεξιά και αριστερά της οδού Ικάρων) ο Δήμος Καλαμαριάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση-απάντηση, την οποία σχολιάζουμε στη συνέχεια :

Απάντηση του Δήμου Καλαμαριάς για τα μπάζα στην περιοχή της Σχολής Δικαστών

"Τα μπάζα που απεικονίζονται στη φωτογραφία που δημοσίευσε την 17/06/2015 στο kalamarianews.gr η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς, για να πλαισιώσει μια δέσμη ανυπόστατων και επαναλαμβανόμενων καταγγελιών, δεν έχουν απορριφθεί από το Δήμο Καλαμαριάς, η περιοχή δε που εμφανίζεται στη φωτογραφία δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, αλλά είναι ιδιωτικό οικόπεδο.
Η ΡΕΚΚ θα μπορούσε να διασταυρώσει τη βασιμότητα των αιτιάσεών της, πριν προβεί στη δημοσίευση. Αν το έκανε, θα μάθαινε ότι ο Δήμος Καλαμαριάς όχι μόνο δεν απορρίπτει μπάζα ανεξέλεγκτα, αλλά αντίθετα φροντίζει με δικές του δαπάνες να απομακρύνει μπάζα που εγκαταλείπουν σε διάφορα σημεία ανεύθυνοι εργολάβοι και πολίτες του Δήμου μας"

Συγκεκριμένα ισχυρίζεται:

«…1….Η ΡΕΚΚ προβαίνει σε δέσμη ανυπόστατων και επαναλαμβανόμενων καταγγελιών…»

Απαντούμε : Η ΡΕΚΚ πάντοτε προβαίνει σε τεκμηριωμένες καταγγελίες που συνοδεύει με φωτογραφικό υλικό Δε ζητάμε , ούτε παίρνουμε άδεια από κανέναν για να καταγγείλουμε τις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές του Δήμου.

Σε καμία όμως από τις «ανυπόστατες» καταγγελίες , εκτός από την τελευταία δεν απάντησε ο Δήμος μέχρι σήμερα. Αντίθετα, συμμορφώθηκε άμεσα και έδρασε σχετικά , όπως συνέβη στην περίπτωση του χωρου του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα, όπου ο φωτογραφικός φακός φίλων και μελών «συνέλαβε» μηχανήματα του Δήμου να αποθέτουν άχρηστα υλικά και απόβλητα εντός του χώρου του πρ. Στρατοπέδου.

Τα υλικά αυτά απομακρύνθηκαν από τις ίδιες υπηρεσίες κάτω από την απειλή προσφυγής στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος και τη δημοσιότητα που δόθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

«…2.Η περιοχή δε που εμφανίζεται στη φωτογραφία δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, αλλά είναι ιδιωτικό οικόπεδο»
Απαντούμε: Ο Δήμος, εφόσον είναι στα όρια της δικαιοδοσίας του έχει γενική υποχρέωση από το νόμο να μεριμνά για την καθαριότητα, να εντοπίζει τους «δράστες», να ενημερώνει τις υπηρεσίες και να προσφεύγει στον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος.

Τα «μπάζα» φαίνεται ότι είναι από παλιά τοποθετημένα, υποτίθεται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος λαμβάνει γνώση επιθεωρώντας όλο το χώρο, ώστε δεν δικαιολογείται άγνοια του περιστατικού.

Πριν από λίγο καιρό άλλωστε εντοπίσαμε «μπάζα» στα πρανή της Μαρίνας, στο πιο περίβλεπτο σημείο. Το καταγγείλαμε δημόσια , αλλά απάντηση δεν πήραμε , όπως τώρα .

Τελικά ήταν ή δεν ήταν υπεύθυνος ο Δήμος σε εκείνη την περίπτωση;

«3….Ο Δήμος Καλαμαριάς όχι μόνο δεν απορρίπτει μπάζα ανεξέλεγκτα, αλλά αντίθετα φροντίζει με δικές του δαπάνες να απομακρύνει μπάζα που εγκαταλείπουν σε διάφορα σημεία ανεύθυνοι εργολάβοι και πολίτες του Δήμου μας…»

Απαντούμε: Αποδείχθηκε, ειδικά στην περίπτωση του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα , ότι όχι μόνο ξερά κλαριά άφηνε ανεξέλεγκτα ο Δήμος στο χώρο, αλλά και «μπάζα», τα οποία απομάκρυνε «άρον-άρον» από το χώρο κάτω από την πίεση που ασκήσαμε σαν παράταξη, τη δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό και με την απειλή προσφυγής στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος.
Και αυτό έγινε , όταν ο φωτογραφικός φακός μελών μας «συνέλαβε» μηχανήματα του Δήμου εντός του χώρου να αποθέτουν εν γένει απορρίμματα.
Εφόσον, ο Δήμος δηλώνει ότι «…με δικές του δαπάνες να απομακρύνει μπάζα που εγκαταλείπουν σε διάφορα σημεία ανεύθυνοι εργολάβοι και πολίτες του Δήμου μας…» τον καλούμε και στην περίπτωση αυτή να απομακρύνει ΑΜΕΣΑ αυτά τα μπάζα και να αναζητήσει τον ιδιοκτήτη του χώρου, αλλά και τους «δράστες» και να προσφύγει στον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος.

4. Ακόμα: Ο Δήμος Καλαμαριάς στην ανακοίνωσή του δεν κάνει καμία αναφορά στα ξερά κλαδιά ,τα οποία είναι βέβαιο ότι απόθεσαν με εντολή του αρμόδιου Αντιδημάρχου οι υπηρεσίες και μάλιστα με έντεχνο τρόπο στη βάση δενδροστοιχιών , όπως είχε γίνει και στο χώρο του πρ. Στρ. Κόδρα στο παρελθόν.
Επισημαίνουμε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαιάς εξαιτίας της εγκληματικής αμελούς και ανεύθυνης συμπεριφοράς του αρμόδιου Αντιδημάρχου ιδιαίτερα ενόψει του καλοκαιριού είναι πολύ μεγάλος.

Καλούμε το Δήμο Καλαμαριάς να απομακρύνει άμεσα τα στέρεα απόβλητα και να ενεργήσει τα νόμιμα.
Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους της ΡΕΚΚ, που με την επιμονή τους και την ευαισθησία τους έχουν αναδειχθεί σε θεματοφύλακες του περιβάλλοντος, ενώ ο ίδιος ο Δήμος απουσιάζει!

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd