Απόσπασμα από το χαιρετισμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς Γιώργου Τελίδη στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το "μπλόκο" της Καλαμαριάς:

"Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η ιστορία και η ιστορική μνήμη πολύτιμος οδηγός για να μην επαναλαμβάνονται ολέθρια λάθη του παρελθόντος. Οι λαοί που σιωπούν ή δεν έχουν μνήμη βιώνουν τραγωδίες που έζησαν και δεν διδάχτηκαν. Γι αυτό σήμερα που η χώρα μας βιώνει την βαθύτερη αξιακή κρίση, απόρροια της κοινωνικής και οικονομικής ένδειας, φασιστικά μορφώματα αναφύονται στο πολιτικό σκηνικό με πρόσχημα <<ένα καθαρό πατριωτισμό>> παρασύροντας πολίτες στο βίαιο παραλήρημα τους. Τάγματα λαμπαδηδρόμων με τον βηματισμό της χιτλερικής χήνας παρελαύνουν στην χώρα μας, σκοτώνουν ανήμπορους πολίτες , μπαίνουν στην νεολαία και κυρίως στα σχολεία μας και ορκίζονται με τον γνωστό χαιρετισμό μπροστά στο πορτραίτο του σφαγέα των λαών Αδόλφου Χίτλερ. Μιμητής και θαυμαστής της ελληνικής <<Χρυσής Αυγής>> είναι ο Νορβηγός δολοφόνος 76 ανήλικων παιδιών. Μήπως πρέπει να πάμε 70 χρόνια πίσω στον τόπο μας και να εξιστορήσουμε για όσους δεν θυμούνται τι έγινε στις 13 Αυγούστου του 1944 στο Μπλόκο της Καλαμαριάς; Μπλόκο της Καλαμαριάς ονομάστηκε η σφαγή 13 αθώων συμπολιτών μας, από τους Γερμανούς κατακτητές και τους κουκουλοφόρους των ταγμάτων ασφαλείας. Το 1944 τελευταίο έτος της κατοχής η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Ελλάδα πλην των ορεινών περιοχών που είχαν απελευθερωθεί, βίωσαν την πιο άγρια τρομοκρατία από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους. Επιδρομές σε συνοικίες της πόλης ή μπλόκα στις γειτονιές και σε κεντρικούς δρόμους ήταν η φοβερή πραγματικότητα που ζούσαν οι σκελετωμένοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
Φίλες και φίλοι στις 13 Αυγούστου ημέρα Κυριακή πρωί, Γερμανοί στρατιώτες περικύκλωσαν τις συνοικίες της Καλαμαριάς Κουρί, Κατιρλί και Δέρκων, συνοδευόμενοι από τους άνδρες του Τάγματος Δάγκουλας και έκαναν μπλόκο στην Καλαμαριά συλλαμβάνοντας 25 αθώους πολίτες. Τους εκτέλεσαν με την δικαιολογία ότι ήταν μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.
Οι συμπολίτες μας που εκτελέστηκαν την μαύρη Κυριακή του 1944 είναι για μας: ΗΡΩΕΣ.
Γιατί αντιμετώπισαν το θάνατο στωικά
Γιατί είχαν ιδεολογία γνήσια πατριωτική
Γιατί αγωνίστηκαν για την λευτεριά του τόπου μας
Γιατί δεν έζησαν για να χαρούν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς που την πλήρωσαν με το αίμα τους.
Τιμή και δόξα στους πεσόντες του μπλόκου της Καλαμαριάς.
Στην μνήμη τους αφιερώνουμε λίγα λόγια για να μην ξεχνάμε τι τράβηξε ο λαός μας από τους θιασώτες του φασισμού. Γιατί κανένας Αντιρατσιστικός Νόμος δεν θα φέρει αποτέλεσμα αν δεν καταπολεμήσουμε πρώτα απ΄όλα την άγνοια, την ημιμάθεια και την έλλειψη ιστορικής μνήμης.
Ο φασισμός γεννιέται όταν του το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες μιας χώρας να βρει εύφορο έδαφος. Διότι η φασιστική ιδεολογία προτείνει ένα απολυταρχικό βίαιο τρόπο διακυβέρνησης από ένα συγκεκριμένο αρχηγό που συνενώνει όλες τις κοινωνικές τάξεις σε ένα έθνος και πιστεύει ότι είναι ανώτερο των άλλων που οφείλει να κυριαρχήσει. Οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, οι βίαιες πράξεις, η εθνικιστική καθαρότητα, η μη αποδοχή της ανθρώπινης διαφορετικότητας προσδιορίζει πρόσωπα αλλά και κοινωνικούς θεσμούς που ενστερνίζονται την ιδεολογία του φασισμού.
Στην χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, που αποτελεί ιστορικό παράδειγμα πολιτισμού και υψηλής πολιτικής δεοντολογίας , δεν μας ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψουμε στο αυγό του φιδιού να ζωντανέψει όσο κι αν είναι ρευστό και πολιτικά αβέβαιο το μέλλον μας. Η επικράτηση αυτών των ανθρώπων και της ιδεολογίας που πιστεύουν είναι μελάνι και θάνατος της δημοκρατίας.

Εμείς σήμερα τιμούμε τους νεκρούς μας στο μπλόκο της Καλαμαριάς και στην μνήμη τους βροντοφωνάζουμε :

<< Δεν ξεχνάμε>> ."

  

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!