κ. Λαμτζίδη, ποια είναι η σχέση σας με την Καλαμαριά και πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Καλαμαριάς;

κ. Λαμτζίδη, ποια είναι η σχέση σας με την Καλαμαριά και πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Καλαμαριάς;
"Από φοιτητής στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήρθα στην Καλαμαριά και έμενα στην οδό Χηλής στο διαμέρισμα που είχαν οι παππούδες μου. Ο παππούς μου, που ήταν δάσκαλος στη Βέροια, καταγόταν από την Τραπεζούντα και η γιαγιά μου από την Αργυρούπολη. Το επίθετο «Λαμτζίδης» προέρχεται μάλλον από παραφθορά του «λαγουμιτζής» που ήταν αυτός που έσκαβε στα αργυρωρυχεία του Πόντου είτε ανήκε στο ειδικό σώμα του σουλτάνου που έσκαβε λαγούμια και ανατίναζε τα κάστρα. Η οικογένειά μου είχε μεγάλη ιστορία στο ΙΜΧΑ. Έχουμε στην οικογένεια έναν γνωστό δημοσιογράφο που έγραφε στο Βήμα, συγγραφείς και στελέχη του ΙΜΧΑ. Αυτοί από την πλευρά του πατέρα μου. Από την πλευρά της μητέρας μου η καταγωγή της οικογένειάς της ήταν από τη Ραιδεστό και μόνον η γιαγιά μου ήταν από τη Λάρισα. Πάντα παρακολουθούσα τις εξελίξεις στην Καλαμαριά και ενδιαφερόμουν. Η πόλη αυτή είχε πάντοτε μια αίγλη που οφειλόταν και στο υψηλό οικονομικό επίπεδο αλλά και στο ότι η τοπική α"υτοδιοίκηση έπαιρνε πρωτοβουλίες που αναδείκνυαν την Καλαμαριά σε σημαντικό παράγοντα. Αυτό που ώθησε εμένα να ασχοληθώ με την Καλαμαριά ήταν ότι διαπίστωσα μια τάση να παρακμάσει σαν τοπική κοινωνία, παρότι έχει εξαιρετικούς ανθρώπους και να ζει στη σκιά της Θεσσαλονίκης".

Διαπιστώνεται δηλαδή μια εσωστρέφεια;
"Πράγματι αυτή η εσωστρέφεια αντανακλά και στη λειτουργία της πόλης. Σήμερα η Καλαμαριά δεν είναι αυτή που ξέραμε, της οδού Πλαστήρα, της παραλίας, που ήταν ανοιχτή στη θάλασσα. Είναι η Καλαμαριά του πεζόδρομου και της Μεταμορφώσεως. Βέβαια ο δήμαρχος μπορεί να δηλώνει υπερήφανος που δεν υπάρχει ξενοίκιαστο μαγαζί στη Μεταμορφώσεως και να θέλει να αναμορφώσει και τις γειτονιές αλλά η σχεδίαση αυτή παραβλέπει το μεγάλο «όπλο» της Καλαμαριάς που είναι η παραλία της. Ακόμα και το σύμβολο της ΡΕΚΚ, με τον γλάρο, αυτό θέλει να τονίσει ότι δηλαδή η Καλαμαριά είναι η παραλία της. Αν κάποιος αφαιρέσει από την Καλαμαριά τη θάλασσα, έσβησε. Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος που δώσαμε τη μάχη πριν από δύο τρία χρόνια για τη μαρίνα στην Αρετσού".

Πάντως η μαρίνα σώθηκε…
"Η μαρίνα σώθηκε κατά παράδοξο τρόπο. Απόφαση δεν βγήκε αλλά από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι υπήρχαν εγγενή νομικά προβλήματα αξεπέραστα, όπως ότι δεν είχε καθορισθεί η γραμμή του αιγιαλού ενώ υπήρχαν και αμφισβητούμενα και διεκδικούμενα τμήματα ως δασική έκταση. Ακόμα υπάρχουν μέσα στην έκταση αυτή και ανταλλάξιμα τμήματα που υπάγονται στη Συνθήκη της Λωζάννης και δεν μπορεί να τα πειράξει κανείς. Έτσι σώθηκε η μαρίνα της Αρετσούς. Βέβαια στη συνέχεια πρέπει να καθορισθεί τι θα γίνει με την μαρίνα και να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Καλαμαριάς και να αποδοθεί η μαρίνα στην τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα να υπάρξει ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο. Αυτό είναι το όραμά μας, για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε".

Με το ΓΠΣ τι γίνεται;
Ήταν να υπογραφεί από τον κ. Μανιάτη την Παρασκευή αλλά έλειπε στο εξωτερικό από ότι γνωρίζω. Είναι πάντως ντροπή να μην έχει η Καλαμαριά ένα σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο γιατί αντιδρούν κάποια συμφέροντα, όπως το λόμπι των οικοπεδούχων στο Καραμπουρνάκι. Εμείς πετύχαμε μια νομοθετική αναστολή που έληξε μέσα στον Ιούλιο, δεν δόθηκε παράταση και σήμερα το θέμα εκκρεμεί. Η πιο σημαντική αιτία όμως όπως πληροφορηθήκαμε εμείς για την καθυστέρηση στην έγκριση του ΓΠΣ της Καλαμαριάς είναι η αντίδραση του ΓΕΣ λόγω των στρατοπέδων Κόδρα και Νταλίπη. Θα πρέπει ο δήμαρχος να ενημερώσει τους κατοίκους της Καλαμαριάς τι διακυβεύεται, τι απειλείται και τι διεκδικούμε από την υπόθεση αυτή. Δεν μπορεί να σωπαίνει γιατί δεν θέλει να κακοκαρδίσει τους κυβερνώντες". 

Πότε θα μπορέσει ο Δήμος να αξιοποιήσει το πρώην στρατόπεδο Κόδρα;
"Με πρωτοβουλία των κατοίκων αλλά και τη συνδρομή του Δήμου το Κόδρα χαρακτηρίστηκε ιστορικός αρχαιολογικός τόπος αλλά και δάσος - πάρκο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύεται αρκετά. Η οποιαδήποτε προσβολή και καταπάτηση σ’ αυτόν το χώρο συνεπάγεται ποινική δίωξη. Έτσι έφτασε και ο σημερινός δήμαρχος να δικάζεται στις 25 Νοεμβρίου για καταπάτηση του χώρου. Οι κατηγορίες αφορούν από παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων μέχρι συσσώρευση κάδων απορριμμάτων από τον δήμο. Στη συνέχεια υπάρχει το παράνομο κυνοκομείο, που παραβιάζει το νόμο και ως προς τη χωροθέτησή του αλλά και ως προς τη λειτουργία του. Επίσης υπάρχουν θέματα οικονομικής φύσεως που αφορούν την παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εκδηλώσεις που γίνονταν στο Κόδρα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τα οποία δεν έχουν αποδοθεί. Όλα αυτά εκτός των ιδιοκτησιακών προβλημάτων που ακόμα εκκρεμούν.


Θα ήθελα όμως να παραμείνω στο θέμα του παράνομου κυνοκομείου στο Κόδρα. Το όλο θέμα αποτελεί λάθος χειρισμό του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Αρχικά τα αδέσποτα περιθάλπτονται, σιτίζονται και εμβολιάζονται όμως θα έπρεπε να τηρούνται και οι κανόνες ευζωίας για τα ζώα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε έναν ιδιώτη – εθελοντή, χωρίς ειδικές γνώσεις περί ζώων, να έχει φτιάξει μια κατασκευή ακατάλληλη χωρίς ξεχωριστά διαμερίσματα για τα μεγάλα και μικρά ζώα. Αποτέλεσμα ήταν τα μεγάλα ζώα να επιτίθενται και να κατασπαράζουν τα μικρότερα. Επίσης τα τάιζε με ωμό κρέας κάτι που απαγορεύεται αυστηρά. Την ίδια ώρα οι δημότες της Καλαμαριάς πληρώνουν εισφορά στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ για να μαζεύονται και να περιθάλπτονται τα αδέσποτα. Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που συγκεντρώνεται και τελικά δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις που να μαζεύονται τα ζώα αυτά από το διαδημοτικό Σύλλογο. Τα χρήματα που μαζεύουν είναι πάρα πολλά σε σχέση με το έργο που προσφέρουν. Πρέπει νομίζω να επιληφθούν οι δικαστικές και κτηνιατρικές αρχές για να μάθουμε εντέλει τι συμβαίνει".

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτεται εσείς για την Καλαμαριά;
"Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με το παραλιακό μέτωπο και το ΓΠΣ. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προς τον Δήμο αλλά και προς τους κατοίκους. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση για το θέμα αυτό.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι για μας η αποκέντρωση των υπηρεσιών του δήμου. Δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες για έργα, αναπλάσεις κλπ. Πρέπει να πάει η δημοτική αρχή στους δημότες. Στα δικά μας σχέδια είναι η πραγματοποίηση ανοιχτών λαϊκών συνελεύσεων κατά τόπους για να καταγραφούν τα προβλήματα.
Στη συνέχεια πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθεί και το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχουν βέβαια οι υποδομές στο δήμο αλλά αμφιβάλω αν γνωρίζουμε την πλήρη εικόνα του προβλήματος. Δε νομίζω ότι οι υπηρεσίες γνωρίζουν ποιοι κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος ή φυσικού αερίου, κλπ. Εμείς θα ασκήσουμε πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να παρεμβαίνει ο δήμος υπέρ των δημοτών στις υπηρεσίες, όπως άλλωστε συμβαίνει και αλλού.
Επίσης υπάρχει το πρόβλημα με τα σχολεία. Παρατηρείται υπερπληθυσμός σε κάποια από αυτά ενώ διπλανά τους σχολεία είναι άδεια. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο 10ο Γυμνάσιο στην περιοχή του Φοίνικα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει επτά κενές αίθουσες. Θα μπορούσε να βοηθήσει και ο δήμος ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα και να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις ότι το ένα σχολείο είναι καλύτερο από το άλλο. Επίσης υπάρχουν κάποιοι που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά διαμονής για τους μαθητές ώστε να μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλα σχολεία. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί από τις αρχές και να αυστηροποιηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο".

κ. Λαμτζίδη, η Καλαμαριά έχει τις δυνάμεις να πρωταγωνιστήσει και να μην βρίσκεται στη σκιά της Θεσσαλονίκης;
"Φυσικά και έχει τις δυνάμεις αυτές η Καλαμαριά αλλά αποπροσανατολίζονται από τα κυρίαρχα σχήματα που έχουν προσανατολισμό στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα. Χρειάζεται μια πολιτική που να αναστρέψει αυτήν την τάση. Το σλόγκαν μας είναι η αυτοδύναμη πολιτιστική ανάπτυξη της Καλαμαριάς, που είναι εφικτή. Γι’ αυτόν το λόγο χρειάζονται και αποκεντρωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις παραμελημένες γειτονιές της πόλης μας, όχι μόνον εμπορικά κέντρα και πεζοδρομήσεις. Πρέπει οι υπηρεσίες του Δήμου να γίνουν διαθέσιμες σε κάθε γειτονιά".

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις; Υπάρχει περιθώριο εποικοδομητικής συνεργασίας;
"Οι σχέσεις μας με τη συμπολίτευση ορίζεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αντιπολίτευση. Αλλά η ποιότητα της αντιπολίτευσης που κάνουμε μέχρι στιγμής είναι με επιχειρηματολογία, χωρίς καταγγελτικό λόγο και στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί ασκούμε κριτική και παρεμβαίνουμε προσπαθώντας να διορθώσουμε τα πράγματα προς όφελος όλων των πολιτών του δήμου. Υπάρχει βέβαια απέναντί μας μια διοίκηση – μαμούθ με πολλά βαρίδια από χρόνια τώρα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Η αντιπολίτευσή μας πάντως θα είναι δημιουργική.
Ως προς τις άλλες παρατάξεις τώρα θα επιδιώξουμε συνεργασία προς όφελος της Καλαμαριάς. Ήδη συνεννοούμαστε για τη στάση που θα κρατήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και ελπίζουμε ότι η συντονισμένη δράση μας μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις και συσχετισμούς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους.


Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των πολιτών της Καλαμαριάς. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν αφήσουμε τον καναπέ μας. Αυτό το ζήσαμε προεκλογικά καθώς ακούσαμε οξύτατη κριτική για τους κυβερνώντες αλλά ουσιαστικά δεν υπήρχε σημαντική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Νομίζω ότι είναι πλέον η ώρα του πολίτη της Καλαμαριάς".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd