Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Κυριακή Μπαλταζτή - Φοροπούλου μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη επ' ευκαιρία της συναυλίας αλληλεγγύης που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς στις 29 Οκτωβρίου στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη".

 

- Κα Μπαλτατζή, πόσο έτοιμος ήταν ο Δήμος Καλαμαριάς να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε τα τελευταία χρόνια;
Ο Δήμος Καλαμαριάς είχε ήδη προνοιακές δομές πριν εμφανιστεί η κρίση. Ήδη πριν από εννιά χρόνια δημιουργήσαμε ένα κέντρο σίτισης όταν μόνον εκκλησίες είχαν τέτοιου είδους συσσίτια. Εμείς είδαμε ότι υπήρχαν συνάνθρωποί μας που είχαν προβλήματα οικονομικά, υγείας ή και ψυχικά προβλήματα και το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν μπορούσε να προσφέρει τη στήριξη που έπρεπε. Από την άλλη υπήρχαν και εθελοντές που ήθελαν να βοηθήσουν και να δώσουν και οι ίδιοι ένα άλλο νόημα στη ζωή τους προσφέροντας στον συνάνθρωπο. Έτσι όταν προέκυψε η κρίση εμείς είχαμε ήδη μια υποδομή τόσο σε χώρους όσο σε υλικά και ανθρώπους. Επίσης είχαμε περάσει το μήνυμα στους συνδημότες μας ότι δεν πρέπει να πετιέται τίποτα. Όταν κάποιος έκανε μια ανακαίνιση ή ήθελε να αλλάξει οικοσκευή την έφερνε σε μας και τη διοχετεύαμε εκεί που υπήρχε ανάγκη.


- Υπήρχε δηλαδή ήδη μια υποδομή στην Καλαμαριά.
Ακριβώς. Όλα είχαν ξεκινήσει πριν από δώδεκα – δεκατρία χρόνια όταν μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά αυτές οι υποδομές πρόνοιας από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς τις είχαμε αναπτύξει. Η μεταφορά τεχνογνωσίας έγινε αμέσως και στήθηκε ένα σύστημα προστασίας του πολίτη. Δημιουργήθηκε το συσσίτιο, το κοινωνικό παντοπωλείο, κλπ, πριν ακόμη εμφανιστούν ανάλογες προσπάθειες σε όλη τη χώρα. Ήδη γνωρίζαμε τους ανθρώπους μας που είχαν ανάγκη και μοιράζαμε ιματισμό, τρόφιμα, προσφέραμε υπηρεσίες, κλπ.

- Από τότε έχουν μεγαλώσει οι ανάγκες;
Οι ανάγκες από τότε έχουν αυξηθεί κατά 30 – 40 % σε αναξιοπαθούντες πολίτες. Πάντως και οι δομές μας οργανώθηκαν καλύτερα πριν από τέσσερα χρόνια. Συστάθηκε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, έγινε το Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας, με τους δύο παιδικούς σταθμούς, τη Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Σίτισης, το Κέντρο Ιματισμού, υπάρχει μια αποθήκη που συγκεντρώνονται συσκευές, έπιπλα κλπ, και η Κοινωνική Μέριμνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς και την πολύπλευρη στήριξη που προσφέρει. Το ενθαρρυντικό στοιχείο πάντως για εμένα είναι ότι ακόμη και σήμερα, μέσα σε τόσο δυσχερείς συνθήκες, οι Καλαμαριώτες ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους.


- Πιστεύεται ότι ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στο ότι η Καλαμαριά έχει αυτήν την ιστορική καταβολή της προσφυγιάς;
Πράγματι οι άνθρωποι εδώ έχουν ακόμη μια άλλη ψυχοσύνθεση. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έζησαν και θυμούνται τα χρόνια εκείνα και έχουν μεταδώσει αυτά τα στοιχεία της αλληλεγγύης στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Υπάρχει ακόμη το φιλότιμο, η φιλοξενία και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Οι συμπολίτες μου με κάνουν να αισθάνομαι υπερήφανη για την προσφορά τους στο συνάνθρωπο.


- κα Μπαλτατζή, οι επιχειρήσεις της Καλαμαριάς συμμετέχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια;
Εμείς ζητάμε κάθε φορά τη συνδρομή και των τοπικών επιχειρήσεων, όταν υπάρχει ανάγκη, όπως τώρα που συγκεντρώνουμε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αναγκαζόμαστε βέβαια να απευθυνθούμε σε αυτούς που πληρώνουν ήδη πολλά προς την Πολιτεία και εμείς τους ζητάμε και άλλα. Αλλά και οι ίδιοι έρχονται σε εμάς με τις προσφορές τους, π.χ. κρεοπώλες, κομμωτές, γιατροί, φροντιστήρια. Έρχονται σε εμάς γιατί γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που θα στείλουμε θα έχουν πραγματική ανάγκη.


- Υπάρχει δηλαδή να συμπεράνω και ένα κίνημα εθελοντισμού που δραστηριοποιείται γύρω από την αντιδημαρχία;
Πάρα πολύ έντονο και δυναμικό. Για παράδειγμα το Κέντρο Σίτισης που λειτουργούμε δουλεύει με εθελοντές, που μάλιστα αλληλοϋποστηρίζονται και μεταξύ τους και στηρίζονται ψυχολογικά και οι ίδιοι και λαμβάνουν πολλά θετικά στοιχεία από αυτήν την κοινωνική προσφορά και σε προσωπικό επίπεδο. Το Κέντρο Ιματισμού επίσης στηρίζεται από εθελοντές που κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά με επαγγελματικά χαρακτηριστικά. Μπορώ επίσης να αναφέρω ότι δουλεύουν μαζί μας και συνεισφέρουν σ’ αυτήν την προσπάθεια και αρκετοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι με τις εθελοντικές τους ομάδες. Συμμετέχουν επίσης εθελοντές γιατροί, έχουμε περίπου πενήντα, που λειτουργούν το Δημοτικό Ιατρείο. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στο Ιατρείο και εμείς το ξεκινήσαμε πριν από αρκετά χρόνια αλλά σήμερα η προσφορά του είναι απαραίτητη. Έχουμε επίσης Δημοτικό Φαρμακείο με τη συμμετοχή πολλών φαρμακοποιών στην περιοχή μας. Το πρόβλημά μας βέβαια είναι η έλλειψη προσωπικού αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι εθελοντές μας.

 

- κα Μπαλτατζή ο Δήμος διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις για να συγκεντρώσει επιπλέον τρόφιμα και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες;
Στις 29 Οκτωβρίου η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής διοργανώνει μια μουσική συναυλία αλληλεγγύης με τη βοήθεια της Ομάδας Μουσικής Έκφρασης που υποστηρίζει ανάλογες εκδηλώσεις. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να βοηθήσουν φέρνοντας τρόφιμα μακράς διάρκειας αντί εισιτηρίου στο «Μελίνα Μερκούρη» για να γεμίσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Χρειάζονται ιδιαίτερα παιδικές τροφές, που είναι ακριβές και δυσεύρετες αλλά και λάδι εκτός από ρύζι, μακαρόνια ή γάλατα που φέρνουν οι περισσότεροι. Πέρυσι είχαμε διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία γι’ αυτό και φέτος θα τις επαναλάβουμε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is a Joomla Security extension!