Εθελόντριες με διάθεση διεύρυνσης των γνώσεων και έντονο αίσθημα της ευθύνης παράγουν αξιόλογο έργο

της Μαρίας Καζαντζίδου

Στην εποχή μας ο εθελοντισμός αποτελεί διέξοδο για πολλά άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, που θέλουν να αξιοποιήσουν παραγωγικά το χρόνο τους, αλλά και για φορείς και επιχειρήσεις που αδυνατούν να προσλάβουν προσωπικό λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
Οι λόγοι που οδηγείται κάποιος στον εθελοντισμός ποικίλουν ανά περίπτωση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες κοινές αρχές που διέπουν κάθε εθελοντή, όπως η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, τον τελευταίο χρόνο, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στο οποίο συμμετέχουν απόφοιτοι και φοιτητές των τμημάτων: Ιστορικού και Αρχαιολογικού, Βαλκανικών Σπουδών, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας καθώς και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Αρχικά μας εξέπληξε η μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε στην πρόσκληση που απευθύναμε προς τους εθελοντές και στη συνέχεια εκπαιδεύοντάς τους διαπιστώσαμε πως πρόκειται για άτομα με διάθεση διεύρυνσης των γνώσεών τους και έντονο το αίσθημα της ευθύνης. Το έργο που παράγουν είναι αξιόλογο για το Ι.Α.Π.Ε. όχι μόνο λόγω του όγκου του αλλά και της ποιότητάς του.

Από την πλευρά μας προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμή τους, αλλά ταυτόχρονα να τους εξοπλίσουμε με εφόδια, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους φέρνοντάς τους σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της επιστήμης μας. Πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση που τους παρέχεται από το τις Σχολές τους, στο Φορέα μας έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν πρακτικά ως ερευνητές να έρθουν σε επαφή με πρωτότυπες πηγές και αρχειακά τεκμήρια και να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους, αναπτύσσουν νέες γνωριμίες και σχέσεις, διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και αποκτούν ένα σημαντικό προβάδισμα, για τη μελλοντική τους πιθανή επιλογή σε αυτόν τον τομέα εργασίας.
Θέλοντας να ανταποδώσουμε την «ευεργεσία» που μας προσφέρουν αλλά και κρίνοντας πως είναι καθήκον μας να ανταμείψουμε, τουλάχιστον ηθικά, τα άτομα αυτά, είμαστε πάντα στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε βοήθεια αλλά και πρόθυμες να τους παραχωρήσουμε Βεβαίωση Συμμετοχής και Συστατική Επιστολή όποτε το θελήσουν. Ασφαλώς κανείς δεν θα προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του, αν αυτό περιορίζονταν αποκλειστικά και μόνο σε κοπιαστική εργασία.
Οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά ισόβιες φιλίες μέσω της εθελοντικής εργασίας η οποία αποδεικνύεται άκρως ικανοποιητική και διασκεδαστική. Γενικότερα, αυτό που διδαχθήκαμε είναι, πως ο εθελοντισμός δεν αποτελεί απλά έναν όρο, αλλά στάση ζωής που λειτουργεί εποικοδομητικά στην κοινωνία. Παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις που δέχονται οι νέοι από διάφορες πλευρές, που τους θέλουν να είναι «αραχτοί σε παραλιακές καφετέριες» αυτοί παραμένουν αισιόδοξοι, επιμένουν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον και προσφέρουν έμπρακτα στην εκπλήρωσή του.

(Αναδημοσίευση από τον ανοιξιάτικο ΠΟΛΙΤΗ Κ)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Our website is protected by DMC Firewall!