Το "Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο κέικ" είναι το νέο πρωτότυπο μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη, του δημιουργού των τραγουδιών «Λάχανα και χάχανα» και του ομωνύμου παιδικού μιούζικαλ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα Χριστουγεννιάτικο Μουσικό Παραμύθι αλλιώτικο από τ’ άλλα. 

Μια παράσταση που βασίζεται σε ένα παραμύθι που ο ίδιος ο δημιουργός είχε πει αυθόρμητα, ένα βράδυ στην μικρή του κόρη την Ερμιόνη, όταν αυτή ήταν τεσσάρων ετών. Πρόσφατα το παραμύθι διανθίστηκε από τους στίχους του Κώστα Κολοβούπου με τη σειρά τους συνταιριάστηκαν με τις μουσικές του Τάσου Ιωαννίδη για να μας δώσουν ένα αποτέλεσμα γεμάτο ρυθμό, μελωδία και Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα χαράς!
Ο Καρύδας, ένα καρύδι στο πιο ψηλό κλωνάρι της Καρυδιάς έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μπει στο Χριστουγεννιάτικο Κέικ, που είναι παράδοση να φτιάχνεται στο Καρυδοχώρι. Η εμφάνιση όμως ενός πεινασμένου Άσπρου Σκώληκα στην ράχη του, που έχει πρόθεση να διεισδύσει στον φλοιό του και να φτάσει την καρυδόψιχά του, έκανε την «καρυδοψυχούλα» του να φυλλορροεί και το όνειρό του, όνειρο... «Φθινοπωρινής Νυκτός». Ώσπου να εκπληρώσει την μεγάλη του επιθυμία, το ταξίδι του θα είναι γεμάτο περιπέτεια, αγωνία, αλλά και συγκομιδή εμπειριών και μαθημάτων ζωής.
Ο φίλος του ο Μέρμηγκας, η Μελίνα η Μελισσούλα, ο Σπύρος ο Σπουργίτης, οΔρυοκολάπτης ο Τρυπάς και η μαμά Καρύδω, όλοι, προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημά του. Θα καταφέρει άραγε να εκπληρώσει την επιθυμία του οΚαρύδας;
Ένα ευαίσθητο Μουσικό Παραμύθι με συγκινητικές στιγμές που αγγίζει με απλότητα και πρωτοτυπία την έννοια του κύκλου της ζωής, των ανθρώπινων αξιών, την έννοια της αγάπης που ενσαρκώνεται στην γέννηση του Θείου Βρέφους.
Πέντε ηθοποιοί/τραγουδιστές/χορευτές με ευφάνταστα κοστούμια και βιντεοπροβολές, θα σας ταξιδέψουν στους ρυθμούς και τις μελωδίες του Τάσου Ιωαννίδη σε ένα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο.
Το Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Κέικ κυκλοφορεί και σε βιβλίο με CD στην σειρά «Τα Παραμύθια του Μπαμπά».

Συντελεστές
Κείμενα – μουσική: Τάσος Ιωαννίδης
Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα
Στίχοι: Κώστας Κολοβός
Εικονογράφηση: Μαριλένα Αγγελίδου
Ενορχήστρωση: Σταύρος Καρτάκης
Σκηνογραφία-video art: Στάθης Μήτσιος
Κοστούμια: Καλλιόπη Παπαδάκη
Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη
Ειδικές κατασκευές-μάσκες: Ελίνα Ευταξία

Φιλική συμμετοχή: Ανδρομάχη Βουτσά, Πλάτωνας Τσιπίδης, Γιάννης Τσότσος, Κωνσταντίνος Κοτρότσιος, Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Ελένη Χρυσομάλλη
Ακούγεται η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και στο τραγούδι της κ. Καρύδως η φωνή της Άννας Λινάρδου.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Κυριακή στις 17:30
Επιπλέον παραστάσεις στις γιορτές:
25,26,27/12 στις 18:00
28/12 στις 17:30
2,3/1 στις 18:00
4/1 στις 17:30
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 8€ | Ειδικές τιμές για γκρουπ.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310423925 & www.theatrosofouli.gr


Το Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο κέικ στο Θέατρο Σοφούλη.
Συνέντευξη της Παυλίνας Χαρέλα στη Φωτεινή Γιολτζίδου


Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεση του παραμυθιού.

Όνειρο του Καρύδα είναι φέτος τα Χριστούγεννα να καταφέρει να μπει στο Χριστουγεννιάτικο κέικ. Όμως είναι πολύ δύσκολο, γιατί βρίσκεται στο ψηλότερο κλαδί της Καρυδιάς και τα παιδιά δεν θα καταφέρουν να τον φτάσουν. Μέσα σ’ όλα δέχεται και την επίθεση του Άσπρου Σκώληκα. Δράση αναλαμβάνουν οι φίλοι του, ο Μέρμηγκας, ο Σπύρος ο Σπουργίτης και ο Τρυπάς ο Δρυοκολάπτης καθώς και η φίλη του φίλου του Μελίνα η Μελισσούλα. Τον βοηθάνε, λοιπόν, να μπορέσει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια ώστε το όνειρο του να γίνει πραγματικότητα.

Αν το Κέικ δεν ήταν Χριστουγεννιάτικο, ποια σύνδεση θα είχε η παράσταση, με αυτή την περίοδο του χρόνου;

Νομίζω πως ο συγγραφέας θα ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.
Πιστεύω πάντως πως δεν θα είχε νόημα και ουσία η παράσταση αν το Κέικ δεν ήταν Χριστουγεννιάτικο. Είναι τόσο ισχυρό το Θέλω του Καρύδα να μπει στο φετινό Χριστουγεννιάτικο κέικ και σε κανένα άλλο. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνέχεια στο έργο, πως δε θέλει να μπει «ούτε σε σάμαλι, ούτε σε Καρυδόπιτα, ούτε σε κανταΐφι, ούτε σε μπακλαβά και κυρίως σε γλυκό του κουταλιού που τον μαζεύουν βρέφος όταν η ψίχα του είναι ζελές.» Θέλει να μπει στο Χριστουγεννιάτικο Κέικ.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι σημερινοί αλληγορικοί χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν “Ο Καρύδας” και “Ο Μέρμηγκας”;

Ο Καρύδας αντιπροσωπεύει όλους εκείνους τους ανθρώπους που ονειρεύονται και κάνουν τα πάντα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Βέβαια χωρίς την βοήθεια των πραγματικών φίλων –όπως ο Μέρμηγκας στη συγκεκριμένη περίπτωση– δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνουν. Όλοι χρειαζόμαστε και έχουμε ανάγκη τους πραγματικούς φίλους μας.

Ο “Άσπρος Σκώληκας” είναι ο βασικός εχθρός του “Καρύδα”. Ποιους “Άσπρους Σκώληκες” βλέπετε στη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Ο «Άσπρος Σκώληκας» αντιπροσωπεύει όλους αυτούς που μας εμποδίζουν να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Είτε είναι άνθρωποι που βρίσκονται στον μικρόκοσμο της καθημερινότητά μας, είτε ευρύτερα αυτοί που θέτουν κάποιους κανόνες για το πώς να ζούμε στην κοινωνία.

Πώς συνδέεται η Γέννηση του Ιησού Χριστού με τους προσωπικούς στόχους που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά;

Μια από τις συνηθισμένες ευχές που ανταλλάσσουμε αυτήν την εποχή είναι «μακάρι η γέννηση του Χριστού να φέρει φως και αγάπη στην καρδιά μας». Είναι η προσδοκία ότι θα έχουμε βοήθεια σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε και η «άνωθεν» βοήθεια είναι πάντα σημαντική.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σκηνοθεσία ενός παιδικού μιούζικαλ;

Τίποτα δεν είναι εύκολο. Είτε έχει να κάνει με την σκηνοθεσία ενός παραμυθιού, είτε ενός κουκλοθεάτρου, πόσο μάλλον ενός μιούζικαλ για παιδιά. Καταρχήν το σημαντικότερο είναι να μπορείς να βλέπεις με την ματιά του παιδιού. Σε όποιο είδος θεάτρου για παιδιά κι αν είναι. Σίγουρα σ’ ένα μιούζικαλ ο σκηνοθέτης πρέπει να γνωρίζει μουσική και χορό. Δεν μπορείς να στήσεις μια μουσική παράσταση χωρίς να «ακούς» όλο το έργο. Πρέπει να συνδέονται ομοιόμορφα ο χορός, το τραγούδι και η πρόζα. Φυσικά και η διάδραση είναι κάτι που μου αρέσει να βάζω στις παραστάσεις μου, γιατί αρέσει πολύ και στα παιδιά. Γίνονται μέρος της και αυτό τα ενθουσιάζει.

Our website is protected by DMC Firewall!