Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο βρίσκεται φέτος η διοργάνωση του Πεδίου Δράσης Κόδρα, σύμφωνα με τον διευθυντή και Κεντρικό Συντονιστή Δημήτρη Μιχάλαρο καθώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που αποτελούσε τα τελευταία χρόνια τον βασικό οικονομικό πόρο του.

Ο κ. Μιχάλαρος, μιλώντας στο Kalamarianews, επεσήμανε ότι παρόλο που φέτος τα κονδύλια για την τελευταία διοργάνωση εμφανίζονται ιδιαίτερα μειωμένα, η οργανωτική ομάδα θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε η νέα έκθεση να είναι το ίδιο επιτυχημένη και ολοκληρωμένη με τις προηγούμενες.
Ο κ. Μιχάλαρος δήλωσε πάντως εμφανώς ικανοποιημένος από το επίπεδο της περυσινής διοργάνωσης και από την ανταπόκριση του κοινού στην έκθεση με τίτλο «I need a hero». Η έκθεση αυτή ήταν μια αναφορά στη διαρκή αναζήτηση του ήρωα από την ελληνική κοινωνία από την αρχαιότητα έως σήμερα, τονίζει ο κ. Μιχάλαρος. Περιείχε επίσης μια σαφή πολιτική αναφορά σε όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο στη χώρα μας με την αναζήτηση του ήρωα στον τύμβο της Αμφίπολης και την υστερία που κατέλαβε την Ελλάδα και τα μέσα ενημέρωσης.
Η θεματική που έχει επιλεγεί για φέτος αντικατοπτρίζεται στη λέξη «Εrror» που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «σφάλμα». Η ανάλυση του θέματος είναι τόσο πολιτική όσο και κοινωνική. Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στο σημείο να αναθεωρήσει μέσα από την κρίση αυτά που θεωρούσε ως δεδομένα μέχρι σήμερα και είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο μετά το σφάλμα που αναγνωρίζει ότι προκλήθηκε. Να προχωρήσει δηλαδή στην επανασχεδίαση του λειτουργικού συστήματος.
Η φετινή θεματική θα εκφραστεί και πάλι από τη μοντέρνα τέχνη, η οποία θα δράσει συνδυαστικά ως προς τα μέσα. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα θα απευθυνθεί ακόμη μια φορά προς τους νέους καλλιτέχνες μέσω του Κόδρα Fresh ζητώντας νέες ιδέες και πρόσωπα.
Το Πεδίο Δράσης Κόδρα, μέσα από τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται μια από τις τρεις κορυφαίες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον ελλαδικό χώρο, πρόσθεσε ο κ. Μιχάλαρος. Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει στηρίξει τη διοργάνωση με όλα τα μέσα αλλά οι πόροι που έχει πλέον στη διάθεσή του δεν επαρκούν για να εγγυηθούν το μέλλον μιας άρτιας έκθεσης. Η οργανωτική επιτροπή θα αναζητήσει και τη βοήθεια χορηγών για τα επόμενα χρόνια ώστε να συνεχισθεί αυτός ο πολιτιστικός θεσμός με την αξιοπρέπεια και επάρκεια που πρέπει να έχει αλλά αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι βέβαιο, κατέληξε ο Διευθυντής της έκθεσης.

Βασίλης Καραμπάσης

Our website is protected by DMC Firewall!